Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / SCIENCE-TECH / Ακόμη και οι μπακαλιάροι «μιλάνε» με τοπικές διαλέκτους!
cod-fishing-photo

Ακόμη και οι μπακαλιάροι «μιλάνε» με τοπικές διαλέκτους!

Σύμφωνα με μια νέα βρετανιή επιστημονική έρευνα, ένας μπακαλιάρος στα αμερικανικά ύδατα, μάλλον δύσκολα καταλαβαίνει ένα μπακαλιάρο των βρετανικών υδάτων, επειδή οι ήχοι που βγάζουν, είναι αρκετά διαφορετικοί, όπως συμβαίνει με τις τοπικές διαλέκτους στην ανθρώπινη γλώσσα.

Με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Στιβ Σίμπσον του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ειδικό στο πεδίο της βιοακουστικής,οι ερευνητές έκαναν υποθαλάσσιες ηχογραφήσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών μπακαλιάρων, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Όπως αποδείχθηκε, αν και πρόκειται ουσιαστικά για τα ίδια ψάρια, οι ήχοι τους είναι αρκετά διακριτοί, πιο «στακάτοι» και ρυθμικοί στην αμερικανική πλευρά, αλλά πιο βαθιοί και σαν γρύλισμα στην ευρωπαϊκή.

Όπως υποστηρίζει ο Σίμπσον,  με τον τρόπο τους, τα ψάρια αναπτύσσουν τη δική τους «προφορά», όταν μεγαλώνουν σε διαφορετικές περιοχές. Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει παρόμοιες διαφορές -σαν τοπικές διαλέκτους- σε πουλιά.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που σπρώχνει τους μπακαλιάρους να μεταναστεύσουν σε πιο βόρεια και κρύα μέρη, οι βιολόγοι, δεν αποκλείουν ότι, τα ψάρια με τη διαφορετική «προφορά» μπορεί να δυσκολευθούν να βρουν συντρόφους για αναπαραγωγή στο νέο περιβάλλον όπου θα ‘μιλάνε’ κάποια άλλη διάλεκτο. Όπως δυσκολεύονται και οι άνθρωποι μετανάστες…

About Spark News MD

Δείτε επίσης

EPA/RITCHIE B. TONGO

Η Yahoo επέτρεψε σάρωση μηνυμάτων των πελατών της, για λογαριασμό των NSA και FBI

Σύμφωνα με άτομα γνώστες του θέματος, πέρυσι, η εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo δημιούργησε μυστικά ένα …

Αφήστε μια απάντηση