Αρχική / ΦΑΓΗΤΟ-ΠΟΤΟ / Γλυκά με τα σταφύλια της εποχής
1648635

Γλυκά με τα σταφύλια της εποχής

Ηταν Πέμπτη, 22 Σεπτέμβρη κι εκείνη τη μέρα μπαίναμε και επισήμως στο φθινόπωρο. Εβρεχε από νωρίς το πρωί. Κάποια στιγμή που η βροχή φάνηκε να κοπάζει βγήκα για να πάω στην αγορά.

Στους βρεγμένους πάγκους του οπωροπωλείου τα διάφορα σταφύλια λαμπύριζαν, καθώς χλωμές ακτίνες του ήλου διαπερνούσαν τις στάλες της βροχής που είχαν απομείνει πάνω σε κάποιες ρώγες. Παρατηρώ πως επάνω σε μια μικρή πινακίδα από σχιστόλιθο, σαν τους παλιούς μαυροπίνακες του σχολείου, ο μανάβης έχει γράψει με το χέρι του «Οτομν ρουαγιάλ».

Την αναγνωρίζω αυτή την άσπερμη, επιτραπέζια ερυθρή ποικιλία σταφυλιών, με τις μακρουλές και τραγανές μαύρες ρώγες. Μπορεί να μην την ξέραμε ως Autumn royal, αλλά την περιμέναμε να ωριμάσει εκεί στα μέσα του Σεπτέμβρη γιατί τα σταφύλια της είναι νόστιμα, γλυκά και ζουμερά, όπως αρέσουν σε όλους μας.

Στο σπίτι μας τα κάναμε άλλοτε γλυκό ζελέ κι άλλοτε «σερμπέτι». Μας άρεσαν πολύ όλων των ειδών οι παγωμένες κρέμες και τα ζελέ. Τα θεωρούσαμε δροσιστικά και δεν είχαμε καμιά προκατάληψη με τη ζελατίνα, όπως συμβαίνει σε πολλούς.

Το πρώτο γλυκό είναι πολύ παλιό. Δεν περιέχει ζελατίνα και θα μπορούσαμε άνετα να το πούμε «μουσταλευριά», αν δεν επέμενα να κρατήσω το «ζελατίνα από σταφύλια», όπως το βρήκα γραμμένο στα τετράδια της γιαγιάς Μαρίας, με την ένδειξη «της Ροζαλίας», αναφορά στην προγιαγιά μου, τη Ροζαλία, που ήταν Σικελή και αγαπούσε όλες τις ζελατίνες, μα πιο πολύ λάτρευε το φθινοπωρινό σταφύλι και το λεμόνι.

Το δεύτερο γλυκό βασίζεται σε μια κάπως νεότερη συνταγή για «σερμπέτι» ή αλλιώς «σορμπέτο» με αφρώδη οίνο. Η αρχική συνταγή μας πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε σαμπάνια, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν εννοούσε την αυθεντική. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε πολύ καλό αφρώδες κρασί, γιατί η γεύση του θα είναι αισθητή στο τελικό αποτέλεσμα.

Σερμπέτι με κόκκινα σταφύλια και αφρώδες κρασί

Υλικά
• 4 φλιτζάνια του τσαγιού κόκκινα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια
• 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού σαμπάνια brut ή ξηρό αφρώδες κρασί
• 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
• 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού συμπυκνωμένο και παγωμένο χυμό σταφυλιού
• 1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού νερό
• ½ κουταλάκι κανέλλα σε σκόνη (προσοχή όχι κάσσια)
• μερικές επιπλέον ρώγες σταφυλιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα σταφύλια στο μπλέντερ (ή σε γουδί οπότε τα και περνάμε από σήτα).
Από αυτά μετράμε μόνο 1 ½ φλιτζάνι και αν περισσεύει κι άλλος πολτός τον κρατάμε για άλλη χρήση.

Αναμειγνύουμε το αφρώδες κρασί ή τη σαμπάνια με τη ζάχαρη, το χυμό του σταφυλιού, το νερό και την κανέλα, προσθέτουμε το 1 ½ φλιτζάνι πολτό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

Αν διαθέτουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την παραγωγή σορμπέ. Αλλιώς χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ χειρός και το μεταγγίζουμε σε μεταλλική θήκη παγωτού.

Την σκεπάζουμε και αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη για 4 ώρες, τουλάχιστον, φροντίζοντας να το ανοίξουμε και να το χτυπήσουμε ξανά με το μίξερ για να μην κρυσταλλιάσει.

Σερβίρουμε σε ποτήρια της σαμπάνιας και γαρνίρουμε με τα σταφύλια που κρατήσαμε χώρια.
Ζελατίνα από κόκκινα σταφύλια

Υλικά

• 2.2 lb (1 kg) κόκκινα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια
• χυμό από ½ λεμόνι
• 0.18 lb (80 gr) κορν-φλάουρ
• 0.33 lb (150 gr) περίπου ζάχαρη, αν τα σταφύλια δεν είναι πολύ γλυκά
• μερικά ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις ρώγες του σταφυλιού και μεγάλη υπομονή τα περνάμε από μια λεπτή σήτα πιέζοντας τα με ένα ξύλινο γουδοχέρι για να πάρουμε το χυμό τους. Αν διαθέτουμε ένα καλό μπλέντερ ή έναν αποχυμωτή μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, για ευκολία.

Μετράμε το χυμό των σταφυλιών, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τόσο νερό ώστε να βγει 1 λίτρο υγρού στο σύνολό του. Ρίχνουμε στο μείγμα τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε, προσεκτικά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από αυτό το υγρό σε μια κατσαρόλα και κοσκινίζουμε από πάνω το κορν φλάουρ, φροντίζοντας να μην το αφήσουμε να σβολιάσει.

Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας και βάζουμε το μείγμα να βράσει.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με προσοχή.

Μεταγγίζουμε το μείγμα σε φορμάκια, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, τουλάχιστον.

Οταν πρόκειται να τα σερβίρουμε τα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε για να γίνεται αισθητό το τρέμουλό τους, που κάνει τους ανθρώπους σε κάποιες περιοχές να αποκαλούν τα ζελέ και «τρέμουλο».

About Spark News A

Δείτε επίσης

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1

Για σήμερα έχουμε «Κολοκυθάκια στιφάδο»

Για σήμερα έχουμε «Κολοκυθάκια στιφάδο» Προετοιμασία 20 λεπτά Μαγείρεμα 25 λεπτά Υλικά για 4 άτομα …

Αφήστε μια απάντηση