Αρχική / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / CULTURE / Μουσικό/εικαστικό εργαστήρι στη Στέγη για παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση
e-kanaliena-gr-paidia-goneis-1

Μουσικό/εικαστικό εργαστήρι στη Στέγη για παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Iδρυμα Ωνάση δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και στους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα μέσα από εξειδικευμένα ομαδικά παιχνίδια στο πλαίσιο του προγράμματος «Eλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική».

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δύο κύκλους (Α’ κύκλος: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2016 & Β’ κύκλος: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2017).

Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών, τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και κινητικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση, σε ένα ασφαλές προς τις ανάγκες τους εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενθαρρύνει το παιδί να εκφραστεί μέσα από τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες, αλλά και να σχετιστεί θετικά με την υπόλοιπη ομάδα. Μέσα από το εργαστήρι, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα, παράγοντας ήχους και μελωδίες, ενώ το μουσικό παιχνίδι εναλλάσσεται με τις εικαστικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά γνωρίζουν τα χρώματα και τα σχήματα και, με διαφορετικά εικαστικά υλικά, αποτυπώνουν στο χαρτί έννοιες που σχετίζονται με τη μουσική, όπως ο ρυθμός, η ένταση, το τονικό ύψος και η μελωδική γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η λεπτή τους κινητικότητα, η αίσθηση του χώρου και του χρόνου, η αυτοεκτίμησή τους και η φαντασία τους.

Τα παιδιά ωφελούνται σημαντικά δημιουργώντας άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά έργα, καθώς, με την καθοδήγηση των παιδαγωγών, μαθαίνουν να εκφράζονται και να συνεργάζονται με άλλα παιδιά. Επιπροσθέτως, οι γονείς τους ανακαλύπτουν νέους δημιουργικούς τρόπους να επικοινωνήσουν με το παιδί, μέσα από τους μαγικούς δρόμους της μουσικής και της εικαστικής έκφρασης.

Υπεύθυνες εργαστηρίων είναι η κ. Χριστίνα Παναγιωτάκου – μουσικολόγος και μουσικοθεραπεύτρια και η κ. Ελένη Παλλέ – εικαστική θεραπεύτρια.

Το Ιδρυμα Ωνάση

Το Iδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: Στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν -και παραμένει- η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αυτά αγαθά.

Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, τόσο το μουσικό εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό», όσο και το μουσικό/εικαστικό εργαστήρι «Ελα κι εσύ, Ζωγραφίζω Μουσική» αποτελούν δύο από τις πολλές δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση σε αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό πεδίο.

Το Ιδρυμα ενισχύει τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης, πολλές δεκαετίες, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων ώστε να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών.

Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 Πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί το Ιδρυμα, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού.

About Spark News A

Δείτε επίσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Η ομάδα «Προμηθέας» του ΕΜΠ παρουσίασε το νέο εξελιγμένο ηλεκτρικό όχημα

Πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του …

Αφήστε μια απάντηση