Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / SCIENCE-TECH / Ποια χώρα έχει τους πιο ψηλούς ανθρώπους και ποια τους πιο κοντούς;
video-undefined-231E185A00000578-662_636x358

Ποια χώρα έχει τους πιο ψηλούς ανθρώπους και ποια τους πιο κοντούς;

Οι Ολλανδοί άνδρες και οι Λετονές γυναίκες είναι οι ψηλότεροι στον πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι άνδρες και οι γυναίκες από τη Σουηδία ήταν οι «γίγαντες» του πλανήτη, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται αρχεία το 1914, έκτοτε όμως εκτοπίστηκαν από την πρώτη θέση.

Οι άνδρες από την Ολλανδία, κατά μέσο όρο, έχουν ύψος κάτι λιγότερο από 183 εκατοστά, δηλαδή σχεδόν 10 εκατοστά πιο ψηλοί από τους Σουηδούς πριν από 100 χρόνια.

Οι Λετονές γυναίκες πλέον στέκονται 10 εκατοστά από τους Σουηδούς ομολόγους τους.

Όμως, οι άνδρες από το Ανατολικό Τιμόρ, βρέθηκαν ως οι κοντύτεροι στον πλανήτη, με μόλις 152.4 εκατοστά, κατά μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 5.1 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια.

Και οι πιο μικροκαμωμένες γυναίκες στον κόσμο ζουν στη Γουατεμάλα, που, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι μόλις 149 εκατοστά.


Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ψηλώσει περισσότερο κατά τον τελευταίο αιώνα, αλλά πιο αργά από άλλες χώρες

dailymail.co.uk

ΗΠΑ-ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Έρευνα αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έπεσε από τους τρίτους ψηλότερους άνδρες και τέταρτες ψηλότερες γυναίκες στον κόσμο το 1914, στη 37η και 42η θέση, αντίστοιχα, 100 χρόνια αργότερα-παρά την αύξηση κατά 12.7 εκατοστά. Το ύψος των ανδρών και των γυναικών στη Βρετανία αυξήθηκε περίπου κατά 11 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα. Οι άνδρες από την Ισπανία ψήλωσαν κατά 13.3 εκατοστά, ενώ οι γυναίκες είναι κατά 12.3 εκατοστά πιο ψηλές. Οι γυναίκες της Νότιας Κορέας έχουν δείξει τις μεγαλύτερες αυξήσεις ύψους τα τελευταία 100 χρόνια

 

Η έρευνα, διεξήχθει από επιστήμονες του Imperial College Λονδίνου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, παρακολουθώντας το ύψος μεταξύ των νέων ενηλίκων ανδρών και γυναικών, μεταξύ του 1914 και του 2014.

Ανάμεσα στα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eLife, η έρευνα αποκάλυψε ότι, οι γυναίκες της Νότιας Κορέας και οι άνδρες από το Ιράν, είχαν την μεγαλύτερη αύξηση ύψους τα τελευταία 100 χρόνια.

Το ύψος των Ιρανών ανδρών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 16.5 εκατοστά, ενώ εκείνο των γυναικών της Νότιας Κορέας κατά 20.2 εκατοστά.

Το ύψος των ανδρών και των γυναικών στη Βρετανία, αυξήθηκε περίπου κατά 11 εκατοστά, τον τελευταίο αιώνα.

Το ύψος των ανδρών και των γυναικών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6 και 5 εκατοστά αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, το ύψος των Κινέζων ανδρών και γυναικών έδειξε μια αύξηση περίπου κατά 11 εκατοστά, και εκείνο των γυναικών κατά 10 εκατοστά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι, η άλλοτε ψηλή ΗΠΑ, έπεσε από τους τρίτους ψηλότερους άνδρες και τέταρτες ψηλότερες γυναίκες στον κόσμο το 1914, στη 37η και 42η θέση, αντίστοιχα, το 2014.

Συνολικά, τα δέκα κορυφαία Έθνη το 2014, κυριαρχήθηκαν από άνδρες και γυναίκες ευρωπαϊκών χωρών.


Τα δέκα υψηλότερα έθνη στον κόσμο ανδρών και γυναικών

Clipboard02
Από αριστερά προς τα δεξιά: Για τους άνδρες: Χώρα: Ολλανδία, Βέλγιο, Εσθονία, Λετονία, Δανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, Ισλανδία, Δημοκρατία της Τσεχίας Θέση-Ύψος σε πόδια/εκατοστά-Θέση για το 2014
Για τις γυναίκες: Χώρα: Λετονία, Ολλανδία, Εσθονία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σερβία, Σλοβακία, Δανία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Ουκρανία Θέση-Ύψος σε πόδια/εκατοστά-Θέση για το 2014

 

Συγκρίσεις μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας

999
Από αριστερά τα δεξιά: Για τους άνδρες: Χώρα: Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία Θέση για το 2014-Ύψος σε πόδια/εκατοστά-Θέση για το 1914
Για τις γυναίκες: Χώρα: Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία Θέση για το 2014-Ύψος σε πόδια/εκατοστά-Θέση για το 1914

 

Βασικά ευρήματα της έκθεσης ήταν:
• Οι Ολλανδοί άνδρες είναι οι ψηλότεροι στον πλανήτη, με μέσο ύψος 182.5 εκατοστά. Οι Λετονές γυναίκες είναι η ψηλότερες στον πλανήτη, με μέσο ύψος 170 εκατοστά.
• Οι τέσσερις κορυφαίες χώρες με τους ψηλότερους άνδρες είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Εσθονία και η Λετονία.

• Οι τέσσερις κορυφαίες χώρες με τις υψηλότερες γυναίκες είναι η Λετονία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Τσεχική Δημοκρατία.
• Οι άνδρες από το Ανατολικό Τιμόρ ήταν οι «μικρότεροι» στον κόσμο το 2014, με μέσο ύψος 160 εκατοστά. Οι γυναίκες από τη Γουατεμάλα ήταν οι «μικρότερες» το 2014 με μέσο ύψος 149 εκατοστά.
• Η διαφορά μεταξύ των ψηλότερων και κοντύτερων χωρών στον κόσμο το 2014 ήταν περίπου 23 εκατοστά για τους άνδρες, μια αύξηση της τάξεως των 4 εκατοστών το 1914.
• Η διαφορά ύψους μεταξύ των ψηλότερων και κοντύτερων χώρων του κόσμου για τις γυναίκες, έχει παραμείνει η ίδια, καθ’ όλο τον αιώνα, δηλαδή περίπου 20 εκατοστά.
• Η διαφορά ύψους μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει, κατά μέσο όρο, παραμείνει σε μεγάλο βαθμό,  αμετάβλητη πάνω από 100 χρόνια – η μέση διαφορά ύψους ήταν περίπου 11 εκατοστά το 1914 και 12 εκατοστά το 2014.
• Το μέσο ύψος των νέων ανδρών και γυναικών, έχει μειωθεί κατά 5 εκατοστά τα τελευταία 40 χρόνια σε ορισμένες υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, όπως η Σιέρα Λεόνε, η Ουγκάντα και τη Ρουάντα.
• Οι Αυστραλιανοί άνδρες, ήταν το 2014, οι μόνοι μη ευρωπαϊοι ιθαγενείς στη κορυφή των 25 ψηλότερων στον κόσμο.
• Στην Ανατολική Ασία, οι Νότιο Κορεάτες και οι Κινέζοι άνδρες και γυναίκες, είναι πλέον πιο ψηλοί από τους Ιάπωνες ομολόγους τους.
• Το ύψος των ενηλίκων σταθεροποιήθηκε σε χώρες της Νότιας Ασίας, όπως το Μπαγκλαντές και την Ινδία με περίπου 5-10 εκατοστά κοντύτεροι από χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
• Οι μικρότεροι ενήλικοι άνδρες βρέθηκαν το 1914 στο Λάος, όπου το μέσο αρσενικό ύψος ήταν 153 εκατοστά, παρόμοιο ύψος ενός καλοαναθρεμμένου 12χρονου αγοριού που ζει σήμερα.
• Το 1914 οι μικρότερες γυναίκες βρέθηκαν στη Γουατεμάλα, όπου ο μέσος όρος ύψους των γυναικών ήταν 140 εκατοστά, παρόμοιο ύψος ενός καλοαναθρεμμένου 10χρονου κοριτσιού.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ορισμένες χώρες που έχουν σταματήσει να ψηλώνουν τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, παρά τις αρχικές ενδείξεις αύξησης στις αρχές του αιώνα.

Αντίθετα, στην Ισπανία και την Ιταλία και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας εξακολουθούν να αυξάνονται σε ύψος.

Επιπλέον, ορισμένες χώρες, ιδίως εκείνες της υποσαχάριας Αφρικής, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν δει μια μείωση στο μέσο ύψος τα τελευταία 30 με 40 χρόνια.

Το πόσο πολύ ψηλώνουμε επηρεάζεται έντονα από τη διατροφή και περιβαντολλογικούς παράγοντες, αν και οι γενετικοί παράγοντες ενός ατόμου μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που τρέφονται καλύτερα και ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, τείνουν να είναι πιο ψηλά, ενώ το ύψος τους μπορεί ακόμα να επηρεαστεί από την υγεία και τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι ψηλότεροι ζουν περισσότερο, αποκτούν μια καλύτερη εκπαίδευση, και ακόμη κερδίζουν περισσότερα.

Ωστόσο, ένας ψηλός άνθρωπος μπορεί να φέρει ορισμένους κινδύνους στην υγεία, καθώς μελέτες έχουν συνδέσει το ύψος με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ωοθηκών και του προστάτη.

Ο καθηγητής Majid Ezzati από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial, ο οποίος ηγήθηκε μάλιστα της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη μας δίνει μια εικόνα της υγείας των εθνών τον τελευταίο αιώνα, και αποκαλύπτει ότι το μέσο ύψος μερικών εθνών μπορεί ακόμη και να συρρικνώνεται, ενώ άλλοι συνεχίζουν να ψηλώνουν».

 

Άνθρωποι των περιοχών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ψήλωσαν περισσότερο, αλλά είναι πιο κοντοί απ’ ότι ήταν πριν από 30-40 χρόνια

888
ΡΟΥΑΝΤΑ-ΟΥΓΚΑΝΤΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Το μέσο ύψος των νέων ανδρών και γυναικών έχει μειωθεί κατά 5 εκατοστά τα τελευταία 40 χρόνια σε ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπως η Ρουάντα και η Ουγκάντα. Αλλά οι Αιγύπτιες ψήλωσαν 8.6 εκατοστά, ενώ οι άνδρες ψήλωσαν κατά 8.1 εκατοστά από το 1914

 

Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία έχουν ψηλώσει περισσότερο τον τελευταίο αιώνα και πιο γρήγορα από άλλες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού

ΙΑΠΩΝΙΑ-ΚΙΝΑ-ΙΝΔΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Οι Ιάπωνες άνδρες ψήλωσαν 14.6 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια και οι γυναίκες ψήλωσαν 16 εκατοστά. Οι Κινέζοι άνδρες και οι γυναίκες είναι τώρα 10.8 εκατοστά και 9.5 εκατοστά ψηλότεροι, αντίστοιχα. Και οι άνδρες από την Ινδία ψήλωσαν μόνο κατά 2.9 εκατοστά σε 100 χρόνια, ενώ το ύψος των γυναικών από την Ινδία αυξήθηκε κατά 4.6 εκατοστά. Οι Αυστραλιανοί άνδρες, το 2014, ήταν οι μόνοι μη ευρωπαίοι ψηλότεροι στον κόσμο στους 25 κορυφαίους, με τους άνδρες να ψηλώνουν κατά 10.3 εκατοστά και οι γυναίκες 10.4 εκατοστά από το 1914
ΙΑΠΩΝΙΑ-ΚΙΝΑ-ΙΝΔΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οι Ιάπωνες άνδρες ψήλωσαν 14.6 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια και οι γυναίκες ψήλωσαν 16 εκατοστά. Οι Κινέζοι άνδρες και οι γυναίκες είναι τώρα 10.8 εκατοστά και 9.5 εκατοστά ψηλότεροι, αντίστοιχα. Και οι άνδρες από την Ινδία ψήλωσαν μόνο κατά 2.9 εκατοστά σε 100 χρόνια, ενώ το ύψος των γυναικών από την Ινδία αυξήθηκε κατά 4.6 εκατοστά. Οι Αυστραλιανοί άνδρες, το 2014, ήταν οι μόνοι μη ευρωπαίοι ψηλότεροι στον κόσμο στους 25 κορυφαίους, με τους άνδρες να ψηλώνουν κατά 10.3 εκατοστά και οι γυναίκες 10.4 εκατοστά από το 1914

 

Κατά τον τελευταίο αιώνα, το μέσο ύψος αυξήθηκε πολύ περισσότερο σε κάποιες περιοχές απ’ ότι σε άλλες

36933FA300000578-3706923-The_researchers_also_found_some_countries_have_stopped_growing_o-a-75_1469457097809
1914-2014: Ερευνητές βρήκαν επίσης ότι ορισμένες χώρες έχουν σταματήσει να ψηλώνουν τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, παρά τις αρχικές ενδείξεις αύξησης στις αρχές του αιώνα. Οι ΗΠΑ ήταν μία από τις πρώτες χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ άλλες χώρες που έχουν παρόμοια πρότυπα περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία. Αντίθετα, στην Ισπανία και την Ιταλία και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας εξακολουθούν να ψηλώνουν

 

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε επειγόντος στα παιδιά και τους εφήβους, το περιβάλλον και τη διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα, και να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα της ζωής των παιδιών του κόσμου».

Πρόσθεσε επίσης: «Η μελέτη μας δείχνει ακόμη ότι ο αγγλόφωνος κόσμος, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, πέφτει πίσω από άλλα έθνη με υψηλά εισοδήματα στην Ευρώπη και την Ασία και τον Ειρηνικό. Μαζί με την κακή απόδοση των χωρών αυτών, όσον αφορά την παχυσαρκία, τονίζει την ανάγκη αποτελεσματικών τακτικών για την υγιεινή διατροφή, σε όλη τη ζωή».
Η Μαίρη Ντε Σίλβα, επικεφαλής του Πληθυσμού, Περιβάλλοντος και Υγείας στο Wellcome Trust, η οποία συνχρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Αυτή είναι μια μοναδική ανάλυση που δείχνει την πραγματική δύναμη των πληθυσμιακών δεδομένων εκατό χρόνων που καλύπτουν τον κόσμο».

«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι, παρά τις τεράστιες αυξήσεις στο ύψος σε ορισμένες χώρες, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των κοντύτερων και ψηλότερων χωρών.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτό το χάσμα, και να βοηθήσει να επινοηθούν τρόποι για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας που εξακολουθούν να υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιλάμβανε σχεδόν 800 επιστήμονες και ήταν σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, χρησιμοποίησε στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα πηγών, συμπεριλαμβανομένων στρατολογικών δεδομένων, υγείας και διατροφικές έρευνες του πληθυσμού, και επιδημιολογικές μελέτες.
Χρησιμοποίησαν αυτά, για να παράγουν πληροφορίες για το ύψος 18χρονων του 1914 που γεννήθηκαν το 1896, μέχρι τους 18χρονους του 2014 που γεννήθηκαν το 1996.

Χάρτης του ύψους ανδρών αλλάζει από το 1914: Η Σουηδία κατέκτησε τη κορυφή του πίνακα, για το ύψος των ανδρών, με 171.9 εκατοστά το 1914, ενώ η Νορβηγία ήταν δεύτερη με 171.2 εκατοστά και τρίτη οι ΗΠΑ με 171.1 εκατοστά. Όμως, το Λάος κατέγραψε το χαμηλότερο με 152.9 εκατοστά, οι άνδρες από το Ανατολικό Τιμόρ ήταν κατά μέσο όρο 153 εκατοστά και εκείνοι από τη Γουατεμάλα ήταν 153.9. Τώρα, όμως, οι άνδρες από την Ολλανδία είναι οι ψηλότεροι με 182.5 εκατοστά, ενώ οι άνδρες από το Βέλγιο είναι με 181.7 εκατοστά και η Εσθονία με 181.6 εκατοστά, δεύτεροι και τρίτοι αντίστοιχα. Οι άνδρες από το Ανατολικό Τιμόρ είναι οι κοντύτεροι στον πλανήτη με 159.8 εκατοστά. Οι άνδρες από την Υεμένη είναι 159.9 εκατοστά ψηλός και εκείνοι από το Λάος είναι κατά μέσο όρο 160.5 εκατοστά ψηλοί
Χάρτης του ύψους ανδρών αλλάζει από το 1914: Η Σουηδία κατέκτησε τη κορυφή του πίνακα, για το ύψος των ανδρών, με 171.9 εκατοστά το 1914, ενώ η Νορβηγία ήταν δεύτερη με 171.2 εκατοστά και τρίτη οι ΗΠΑ με 171.1 εκατοστά. Όμως, το Λάος κατέγραψε το χαμηλότερο με 152.9 εκατοστά, οι άνδρες από το Ανατολικό Τιμόρ ήταν κατά μέσο όρο 153 εκατοστά και εκείνοι από τη Γουατεμάλα ήταν 153.9. Τώρα, όμως, οι άνδρες από την Ολλανδία είναι οι ψηλότεροι με 182.5 εκατοστά, ενώ οι άνδρες από το Βέλγιο είναι με 181.7 εκατοστά και η Εσθονία με 181.6 εκατοστά, δεύτεροι και τρίτοι αντίστοιχα. Οι άνδρες από το Ανατολικό Τιμόρ είναι οι κοντύτεροι στον πλανήτη με 159.8 εκατοστά. Οι άνδρες από την Υεμένη είναι 159.9 εκατοστά ψηλοί και εκείνοι από το Λάος είναι κατά μέσο όρο 160.5 εκατοστά ψηλοί

 

Χάρτης του ύψους γυναικών αλλάζει από το 1914: Η Σουηδία βρέθηκε στην κορυφή του, πίνακα για το ύψος των γυναικών, με 160.3 εκατοστά, ενώ η Νορβηγία ήταν δεύτερη σε 159.2 εκατοστά. Η Ισλανδία καταγράφηκε ως η τρίτη χώρα στον κόσμο με τις ψηλότερες γυναίκες με 158.6 εκατοστά, ενώ η Γουατεμάλα κατέγραψε το χαμηλότερο ύψος με 140.3 εκατοστά. Οι γυναίκες από το Ελ Σαλβαδόρ ήταν κατά μέσο όρο 141.2 εκατοστά ψηλές, ενώ εκείνες που προέρχονται από το Περού ήταν 141.5 εκατοστά ψηλές. Τώρα, όμως, οι γυναίκες από τη Λετονία είναι οι ψηλότερες με 169.8 εκατοστά, ενώ εκείνες από την Ολλανδία και την Εσθονία είναι οι επόμενες ψηλότερες χώρες με 168.7 εκατοστά. Οι γυναίκες της Γουατεμάλας είναι ακόμα οι κοντύτερες γυναίκες στον κόσμο με 149.4 εκατοστά, ενώ οι γυναίκες από τις Φιλιππίνες είναι η δεύτερες κοντύτερες με 149.6 εκατοστά. Οι γυναίκες από το Μπαγκλαντές είναι μόλις 150.8 εκατοστά
Χάρτης του ύψους γυναικών αλλάζει από το 1914: Η Σουηδία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα για το ύψος των γυναικών, με 160.3 εκατοστά, ενώ η Νορβηγία ήταν δεύτερη σε 159.2 εκατοστά. Η Ισλανδία καταγράφηκε ως η τρίτη χώρα στον κόσμο με τις ψηλότερες γυναίκες με 158.6 εκατοστά, ενώ η Γουατεμάλα κατέγραψε το χαμηλότερο ύψος με 140.3 εκατοστά. Οι γυναίκες από το Ελ Σαλβαδόρ ήταν κατά μέσο όρο 141.2 εκατοστά ψηλές, ενώ εκείνες που προέρχονται από το Περού ήταν 141.5 εκατοστά ψηλές. Τώρα, όμως, οι γυναίκες από τη Λετονία είναι οι ψηλότερες με 169.8 εκατοστά, ενώ εκείνες από την Ολλανδία και την Εσθονία είναι οι επόμενες ψηλότερες χώρες με 168.7 εκατοστά. Οι γυναίκες της Γουατεμάλας είναι ακόμα οι κοντύτερες γυναίκες στον κόσμο με 149.4 εκατοστά, ενώ οι γυναίκες από τις Φιλιππίνες είναι η δεύτερες κοντύτερες με 149.6 εκατοστά. Οι γυναίκες από το Μπαγκλαντές είναι μόλις 150.8 εκατοστά

 

About Spark News MD

Δείτε επίσης

8

Χασμουρηθείτε χωρίς ντροπή. Όσο μεγαλύτερος και εξυπνότερος είναι ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό!

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός …

Αφήστε μια απάντηση