Αρχική / ΔΙΕΘΝΗ / Το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Σάντος
AP Photo/Fernando Vergara
AP Photo/Fernando Vergara

Το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Σάντος

Στον πρόεδρο της Κολομβίας, Χοσέ Μανουέλ Σάντος απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, για τις προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει για την ειρήνευση στη χώρα του.

Υπενθυμίζεται πως μία συμφωνία ειρήνης, μετά από 52 χρόνια συρράξεων, υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος (Jose Manuel Santos), και τον αρχηγό των FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο (Rodrigo Londoño Echeverri), γνωστότερο με πολεμικό ψευδώνυμο / nom de guerre Τιμολέον Χιμένες (Timoleón Jiménez) ή Τιμοσένκο (Timochenko), στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παρά ταύτα, αντίθετα με εκείνο που αναμενόταν, οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν προ ημερών με μικρή διαφορά, τη συμφωνία.

Επίσημη υποψηφιότητα για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, είχαν καταθέσει 620.000 πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια. Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά.

Συγχρόνως, η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επίσης, η ομάδα διάσωσης White Helmets από την Συρία, η καγκελάριος Μέρκελ για την στάση που τήρησε στο προσφυγικό καθώς και ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν υποψήφιοι για το Νόμπελ . Επιπλέον, ξεχώρισαν οι «αρχιτέκτονες» του ειρηνευτικού σχεδίου στην Κολομβία καθώς και ο Κογκολέζος χειρούργος Ντένις Μουκγέγκε ο οποίος περιέθαλπε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον εμφύλιο στην χώρα.

Το Νόμπελ Ειρήνης

Όπως ανάφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος», κάτι που «καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο από τα δύο μέρη»,.Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά «το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή», πρόσθεσε. «Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης», είπε ακόμη.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του.

«Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία», δήλωσε ο Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

About Spark News A

Δείτε επίσης

EPA/RAFAL GUZ

Η πολωνική Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

Το πολωνικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση νόμου που απαγόρευε ουσιαστικά πλήρως …

Αφήστε μια απάντηση