Αρχική / TRAVEL / Eλληνικές λίμνες ιδανικές για όσους αγαπούν τις φθινοπωρινές εξορμήσεις
kerkini

Eλληνικές λίμνες ιδανικές για όσους αγαπούν τις φθινοπωρινές εξορμήσεις

Με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών, η Κερκίνη συνθέτει ένα πανέμορφο τοπίο.
Αλλάξτε εντελώς παραστάσεις με την επόμενή σας απόδραση και ζήστε το φθινόπωρο, βάζοντας και το υγρό στοιχείο στο παιχνίδι, με τις πανέμορφες ελληνικές λίμνες, ανέφερε το clickatlife.gr

Ξεπερνούν τις 60 οι λίμνες της Ελλάδας, φυσικές και τεχνιτές, ενώ εκτείνονται από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ομορφαίνοντας το τοπίο και αποτελώντας έναν υπέροχο καθρέφτη της φύσης.

Εμείς ξεχωρίσαμε 5 από αυτές και αν έχετε σύντομα ταξίδι στα σκαριά, είναι ό,τι πρέπει να τις επισκεφτείτε τώρα που έχουν βάλει τα φθινοπωρινά τους και καθρεφτίζουν όλη την πλάση γύρω σας, επεσήμανε το άρθρο.

Κερκίνη, Σέρρες

Το 1932, σχηματίστηκε μια τεχνητή λίμνη με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, η Κερκίνη δεν υστερεί σε τίποτα σε φυσικό μεγαλείο και ομορφιά. Με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών, στα 35 χιλιόμετρα από της Σέρρες, η Κερκίνη αποτελεί προστατευμένο υδροβιότοπο, με πλούσια ιχθυοπανίδα, με 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια, 300 είδη πουλιών γύρω από τη λίμνη, 10 είδη αμφίβιων, 20 είδη ερπετών και πολλά είδη θηλαστικών όπως ζαρκάδι, τσακάλι, λύκος, αγριόγατα, αγριογούρουνο κ.ά.

Η Κερκίνη γνωρίζει σημαντική τουριστική κίνηση, τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει οδηγήσει στην ελεγχόμενη αξιοποίησή της, ενισχύοντας τα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής, ενώ προσφέρεται και για οικοτουρισμό, αν σας ενδιαφέρει η οικολογία και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Για τη διαμονή σας επιλέξτε κάποιο από τα χωριά της λίμνης (Μανδράκι, Λιθότοπο, Κερκίνη, Άνω και Κάτω Πορόια).

stumfalia
Στυμφαλία, Ορεινή Κορινθία

Οι πιο… συνεπείς στο σχολείο θα θυμούνται τον έκτο άθλο του Ηρακλή με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες τις οποίες αντιμετώπισε στην περιοχή. Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον άθλο αυτό, αλλά το όνομά της το οφείλει στον ήρωα Στύμφηλο, ο οποίος ίδρυσε και την ομώνυμη πόλη της αρχαίας Αρκαδίας.

Είναι μια ελώδη λίμνη έκτασης 3,5 τ.χλμ., που βρίσκεται σε οροπέδιο ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Σε αυτήν συναντάμε και το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious, ενδημικό της λίμνης, με την ιδιότητα να επιβιώνει σε αυτήν όταν αποξηραίνεται, στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Εκεί θα συναντήσετε και μεταναστευτικά πουλιά, για πολλά από τα οποία η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής. Το χωριό Στυμφαλία, η Καστανιά, οι Καλιάνοι είναι μερικά μόνο από τα μέρη που μπορούν να σας προσφέρουν τη φιλοξενία τους.

Τριχωνίδα, Αιτωλοακαρνανία

trixonida Ανάμεσα σε Μεσολόγγι και Τριχωνίδα, στο νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, νότια του Παναιτωλικού όρους εκτείνεται ημεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με επιφάνεια σχεδόν 96 τ.χλμ., μήκος 21,5 χιλιόμετρα και βάθος 58 μέτρα. Τα κυριότερα χωριά της περιοχής που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, ενώ αξίζει μια βόλτα και στα χωριά Παντάνασσα, Μυρτιά, Παραβόλα, για να εντρυφήσετε στη φύση και το άρωμα της περιοχής.

Στη λίμνη Τριχωνίδα ζει και η βίδρα, θηλαστικό που συγγενεύει με το κουτάβι και συναντάται σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, ενώ γενικότερα η λίμνη διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα με περισσότερα από 200 είδη πουλιών και 25 είδη ψαριών (μεταξύ των οποίων και ο νανογωβιός που συναντάται μόνο στα νερά της Τριχωνίδας). Το τοπίο συμπληρώνεται με δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες, ενώ η καθαρότητα της λίμνης την στέλνει στην κορυφή.

bolbi

Βόλβη, Νομός Θεσσαλονίκης

Κατευθυνόμενοι 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Βόλβης που αποτελείται από 38 οικισμούς που μπορούν να σας φιλοξενήσουν, θα συναντήσετε τη μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας, τη Βόλβη, με έκταση 70,8 τ.χλμ και μέγιστο βάθος τα 23 μέτρα.
Αν και σήμερα γειτονεύει με τη λίμνη Κορώνεια σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από αυτή, πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν οι δυο τους μια μεγάλη, ενιαία λίμνη. Το όνομά της, το πήρε από τη νύμφη Βόλβη, η οποία απέκτησε με τον Ηρακλή τον Όλυνθο και σήμερα αποτελεί μια σημαντική λίμνη της Ελλάδας και έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar, με πλούσια ιχθυοπανίδα με 24 είδη ψαριών, μέσα στα οποία βρίσκουμε και το ψάρι λιπαριά που δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου.

prespes

Πρέσπες, Φλώρινα

Όσοι αποφασίσετε να διανύσετε 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέχρι τη Φλώρινα,στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, γυρνώντας ταυτόχρονα τη μισή Ελλάδα, θα φτάσετε μπροστά στις Πρέσπες, που ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια.

Ειδικώτερα, η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στις 3 χώρες (με την Ελλάδα να συγκεντρώνει τα 39,5 τ.χλμ. της επιφάνειάς της), ενώ η Μικρή Πρέσπα ανήκει σε Ελλάδα και Αλβανία, με το μεγαλύτερο μέρος της (42,5 τ. χλμ.) να ανήκει στην Ελλάδα. Οι δύο λίμνες διαχωρίζονται από μια αβαθή λωρίδα αμμώδους γης, μήκους περίπου 4 χλμ. και πλάτους έως 1000 μέτρα, ενώ μια έκταση συνολικής έκτασης 256,9 τ. χλμ έχει ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974.

Στις Πρέσπες συναντάμε περισσότερα από 1500 είδη φυτών, ενώ από την πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία πελεκάνου και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου που θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως. Όπως είναι φυσικό, ο υγρότοπος της Πρέσπας αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar. Για διαμονή επιλέξτε τους Ψαράδες, τον Άγιο Γερμανό με τους παραδοσιακούς ξενώνες ή την πόλη της Φλώρινας.

Πηγή: clickatlife.gr

About Spark News A

Δείτε επίσης

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1

Πόλος έλξης ο Βόλος για κρουαζιερόπλοια

Ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, νέο κύκλο αφίξεων ξεκινούν τα κρουαζιερόπλοια με επισκέψεις στο λιμάνι του …

Αφήστε μια απάντηση